Perlesten og andre tips til haven

Haven er husets pryd. Sådan er der mange der siger, og der er helt sikkert noget om det. For haven spiller en helt speciel rolle, idet den både indrammer hjemmet og bringer noget af naturen ind i de områder af verden, som vi mennesker ellers har gjort urbane.

Haven er altså en mulighed for at eksperimentere og lege med farver og former. Her kan man tit gå lidt mere amok og have det lidt sjovere, end man kan med selve indretningen i ens hjem. Haven må nemlig godt være vildere og mere naturtro end de indendørs elementer.

Skab struktur i din have

Men for at haven kan trives, både med hensyn til de forskellige planter som vokser i den, men også med hensyn til det samlede æstetiske udseende, så er der nødt til at herske en orden midt i det tilsyneladende sammensurium af blomster, bede, træer og græs.

Det kan man faktisk meget nemt skabe, også uden at det hele kommer til at virke for stift og tvungent. Det er nemlig ganske små elementer, som bryder, inddeler eller binder sammen, der gør hele forskellen. Her kommer nogle forskellige eksempler på, hvad disse kan være.

Perlesten er perfekte til haven

Perlesten er noget, som man næsten ikke kan gå galt med i haven. Det er en type af små, naturlignende sten, som kan lægges rundt omkring i haven som underlag eller fundament for et bed. Fordi stenene er så små, bliver de meget kompakte og nemme at gå på eller placere ting på.

Perlesten fungerer rigtig godt mange steder, men de er geniale i en have. Det er de særligt, fordi de er så naturlignende og har et udtryk, der ikke er alt for poleret. Derfor går de godt i spænd med buske, træer og andre vilde planter.

Strukturer din have med perlesten

En af de ting, som perlesten er rigtig gode til, er til at danne rammer og skabe strukturer. De bryder med det grønne græs, som nemt kan gå lidt i ét med alle de andre elementer i haven, og hjælper med at skabe et visuelt overblik.

Derfor kan man bruge det til blandt andet at inddele bede, skabe små stier gennem haven eller som fundament på et lille stykke terrasse. Det er egentlig op til én selv – det vigtigste er, at man skaber en have, som man selv er stolt af.

Skab balance mellem farver og former

En anden vigtig ting at have for øje, når man indretter sin have, er, om der er balance. Ude i den vilde natur skabes der tit en naturlig balance, bestemt af miljø, klima og geografi. Denne opstår ikke af sig selv i haven, hvor man kan plante lige det, man vil.

Derfor er det en god idé at tænke over ikke at overgøre ting som stærke farver; de skal være til stede, men uden at dominere. Ligeledes må haven ikke ligge helt i skygge fra store træer eller være groet til med grønne buske.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *