Man kan udnytte jordens stabile undergrundstemperatur året rundt, og det kan man ved hjælp af jordvarmepumper, som også er kendt som ”geotermiske pumper”. Det er lige meget hvilken klimazone, som man befinder sig i, med hensyn til undergrundstemperaturen. Da man undersøger temperaturen nede i 1,8 meters dybde, og der vil den være det samme.
Hvordan fungerer anlægget?
Det fungerer ved, at man nedgraver en jordslange i haven, og så opstilles en varmepumpe indendørs. På dage hvor solen skinner, der vil jorden blive opvarmet, og den naturlige proces skaber en masse energi til det øverste jordlag. Den energi udnyttes så ved hjælp af jordslangen, som har en frostsikker væske i sig. Funktionen på væsken er, at den overfører energien til varmepumpen, som så vil skabe en høj temperatur. Slangen er på normal vis nedgravet i omkring en meters dybde. Det gør så, at temperaturen på jorden konstant er på minimum fire grader hele året rundt.
Hvad koster jordvarme?
Prisen varierer rigtig meget, og det er svært at fastsætte en præcis pris. Man skal som regel også regne med, at der skal graves 200 til 300 meters jordslange ned i haven. Derfor kan der også kun gives bud på, hvad prisen måske vil ligge på, da det afhænger af destinationen og forholdene. Det siges, at man på almindeligvis skal gøre sig klar på at bruge omkring 100.000 til 130.000 kroner for jordvarmeanlægget, og det er regnet uden lønninger, renter eller udbytte til håndværksfirmaet. Et andet tal siger, at hvis man skal have en professionel VVS-installatør til at løse opgaven, så vil man formentlig aldrig komme under en pris, som lyder på cirka 150.000 kroner for en helt komplet og fungerende installation.
Fordele ved jordvarme
Jordvarme er en rigtig god langsigtet løsning, som også er miljørigtig. For personen som ønsker at spare penge, eller ønsker at gå ind for mere grøn energiproduktion, så er jordvarme helt oplagt at undersøge. Man siger, at det den dag i dag er dyrt at få lavet, men i længden vil det være billigt, da det også holder i mange år. I de fleste tilfælde vil et jordvarmeanlæg tjene sig ind i løbet af 10 år. Der er speciel god gevinst at hente, hos husejere som i forvejen er opvarmet ved hjælp af elvarme eller oliefyr. Netop der, er der gode besparelser at hente på årlig basis.
CO2 udslip og effektivitet
For at udregne hvor meget varmepumpen leverer for hver kWh el, så går man efter årsnormfaktor. Hvis årsnormfaktoren er høj, så er effektiviteten på varmepumpen også højere. Samtidig med at Co2-udspillet i boligen formindskes med 50 til 75 procent i forhold til andre velkendte former for opvarmning.
Jordvarmeanlæggets årsnormfaktor ligger i et spænd fra 2,9 til 3,5 når der tales om varme til radiatorer. Hvis der tales om gulvvarme, så er spændet på 3,2 til 3,8. De helt essentielle tal man kigger på i forhold til årsnormfaktoren er, at for hver en kilowatt elektricitet, der forbruger man 3 til 3,5 kilowatt strøm på et jordvarmeanlæg.