En god madras er noget af det vigtigste i hjemmet

Uden mad og drikke duer helten ikke. Sådan lyder et gammelt børnerim, men der er faktisk noget, der er mindst ligeså vigtigt, for at helten skal fungerer optimalt – nemlig en god nats søvn. En rigtig god søvn kan være himmelsk, men ligeså god din søvn kan være, ligeså ubehagelig kan den også være, hvis der er en ting, der ikke er som den bør være.

Her er der selvfølgelig tale om din madras. Er din madras tilpasset dine individuelle behov, eller har du bare købt en madras, der lige så lidt lækker ud. Hvis ikke din madras er tilpasset dine behov, kan du faktisk få en væsentlig mere forringet nattesøvn i forhold til de, der har en tilpasset madras.

Vægt, højde og den rette madras

Det er typisk din vægt og din højde, der er relevant, når du skal vælge en madras. Hovedreglen siger, at din madras har den rette fasthed, når du ligger på siden med en vandret rygsøjle. Jo mindre du vejer, jo blødere madras kan du opnå denne position på. I forhold til din højde, skal der være et frirum på 10 cm på din madras, så dine fødder ikke ryger ud over kanten. Det betyder eksempelvis at en person på 180 cm, skal have mindst 190 cm madras.

Når du står i butikken og skal købe en madras, er der dog ikke altid et skema, der fortæller præcis, hvor blød madrassen er. Der står dog som regel altid noget om, hvilken fjedertype der er anvendt, og denne viden kan faktisk give dig den samme information. Typisk veksles der mellem tre typer af fjedre, nemlig Bonell-fjedre Pocket-fjedre og Mulitpocket-fjedre.

Hvis du er i den tungere ende af vægtskalaen, bør du søge efter en madras med Bonell-fjedre, der giver en mere fast madras i forhold til de andre typer af fjedre. Pocket-fjedre er en række fjedre, der er inde i små filtposer, så slid og støj fra madrassen mindskes.

Der er stadig tale om en mere fast madras, der giver god støtte og komfort, hvilket stadig gør den egnet til tungere personer. Og den sidste type af fjedre, multipocket-fjedre, der nok er den mest foretrukne type af de tre fjedertyper. Fordelen ved denne type fjedre er, at fjedrene fås i mange hårdheder, hvilket gør den egnet til både hårde og bløde madrasser.

Find den rette madras i denne guide.

Boksmadras eller springmadras?

Om du skal have en boksmadras eller en springmadras er meget en vurderingssag op til den enkelte. Her nævnes dog de væsentligste forskelle på de to sengetyper.

En boksmadras er opbygget af en af de ovennævnte fjedersystemer, og madrassen er så monteret på en træramme, der i sig selv danner en stabil seng med ben. Det er en nem og derfor også ofte anvendt løsning, når der skal købes ny seng. Det simple look på en boksmadras passer desuden fint ind i et moderne hjem.

Springmadrassen er en kombination af fjedre, polstring og betræk, der sammensat korrekt kan skabe en rigtig god madras. Modsat boksmadrassen skal springmadrassen placeres i en form for sengeramme, hvor boksmadrassen stod alene. Herudover kan du få nogenlunde samme søvnoplevelse ved begge madrastyper, såfremt du vælger en tilpasset madras i forhold til din krop.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *